Een Nipper wordt niet moe

Nieuws
Een Nipper wordt niet moe

Huijbregts Groep uit Helmond behoort tot de absolute wereldtop op het gebied van blending: het mengen van poedergrondstoffen voor de voedingsmiddelenindustrie. Sinds begin dit jaar rijdt de onbemande Nipper rond op de werkvloer, een nieuwe stap in innovatie en automatisering. Innovatiemanager Erik van den Nieuwelaar vertelt over de toegevoegde waarde van de Nipper voor Huijbregts Groep.

Van automatisering naar robotisering 
Huibregts Groep hecht waarde aan vooruitgang. “We zijn in 2015 zijn we onze logistiek gaan automatiseren”, aldus Van den Nieuwelaar. “Wij willen onze processen blijven ontwikkelen, omdat we veel waarde hechten aan innovatie en automatisering. In eerste instantie werkten we met geautomatiseerde heftrucks, totdat we met Freek Reijnen van Spider Robotics in contact kwamen. Toen zagen we in dat het beter kon.”

Samen doorontwikkelen 
Er werd een test gestart met een Nipper. “Die moest aan een paar eisen voldoen”, legt Van den Nieuwelaar uit. “Er vinden veel palletbewegingen plaats op ons terrein. De Nipper moest dus enorm mobiel en flexibel zijn. Ook moest hij om kunnen gaan met de indeling van ons pand.”    

De Nipper maakt gebruik van contouren en referentiepunten om zich voort te bewegen. In de lange gangen van Huijbregts was dat aanvankelijk problematisch, maar samen vonden ze een oplossing. “Onze researchafdeling heeft samen met Spider Robotics de Nipper door kunnen ontwikkelen. We vonden de oplossing voor ons vraagstuk, en daar was Spider Robotics op hun beurt ook weer mee geholpen. Voor hun was dit nog onbekend terrein.” 

Geen mensen meer nodig 
De Nipper past precies in het plaatje voor Huijbregts, aldus Van den Nieuwelaar: “onze technische afdeling heeft de mogelijkheid om zelf aanpassingen te verrichten onder de motorkap die inspelen om onze wensen en eisen. Zo kunnen wij zelf de Nipper blijven door ontwikkelen. Hij werkt ontzettend efficiënt. Het is merkbaar in de productie wanneer de Nipper een dagje in reparatie is voor nieuwe software.” 

De Nipper is klein en wendbaar, is makkelijk te demonteren, gaat ’s avonds door indien nodig, en heeft een thuisstation dat eenvoudig te verplaatsen is. Een Nipper kan hetzelfde trucje blijven doen zonder dat de output lager wordt. “Dit is een nieuwe stap in de robotisering”, concludeert Van den Nieuwelaar. “Bovendien wordt hij niet moe of ziek!” 

Tags: Huijbregts Groep, robotisering