Cobots: robotisering in een nieuw jasje!

Nieuws
Cobots: robotisering in een nieuw jasje!

Het is inmiddels decennia geleden dat de eerste robots geïntroduceerd werden in de industrie. We hebben het dan vaak over kolossale apparaten die uit veiligheidsoverwegingen achter een groot hek geplaatst werden. Vaak werden deze robots (en worden ze nog steeds) ingezet voor repetitief, tijdrovend en zwaar werk. De tijd heeft echter niet stilgestaan! 
 

Maak kennis met de Cobot 

Door de jaren heen zijn er steeds meer varianten op de markt gekomen. Door de flexibilisering  van de industrie ontstond de behoefte aan kleine, lichtere en flexibelere varianten. Het resultaat van veel onderzoek en ontwikkelingen is de Cobot: een lichte robotarm die eenvoudig in te zetten is voor repetitief werk maar juist ook voor snel wisselende werkzaamheden.  

Vroeger had je daar bovendien een heleboel specifieke programmeer-kennis voor nodig. De Cobot is echter eenvoudig te programmeren en is voorzien van een veilige noodstop. Daardoor is de inzetbaarheid heel breed en flexibel en is de veiligheid heel hoog. Zodoende hoeft deze Robot niet achter een hek te staan maar kan hij gewoon naast u of uw collega werken. Hij kan helaas nog geen praatje maken, maar hij neemt graag de minder leuke werkzaamheden op zich. 
 

De samenwerkende robot 

Vaak is de eerste reactie op de werkvloer dat men vreest voor hun baan wanneer ze ineens omringd worden door robots. Niets is minder waar. Het woord ‘cobot’ is een samenvoeging van ‘collaboratie’ (samenwerking) en ‘robot’. Juist die samenwerking zorgt voor een opwaardering en verdieping van banen, evenals het eenvoudiger kunnen behouden van werkzaamheden die anders wellicht uitbesteed dienen te worden. 

Op dit moment is de industrie druk met het ontwikkelen van visie: de ‘ogen’ van de Cobot. Hierdoor kan een Cobot proactief producten herkennen en reageren op veranderingen. De technologie staat niet stil. Er worden flinke stappen gezet zodat ook uw bedrijf nu of in de nabije toekomst efficiënt met een Cobot aan de slag kan. Uiteindelijk en dat gaat sneller dan u misschien denkt, zullen ze niet meer weg te denken zijn uit de maatschappij!

Tags: robotisering, cobots, spider robotics